Kokemuksia Polar Loop aktiivisuusrannekkeesta

Monet eri valmistajat tarjoavat tällä hetkellä niin sanottuja aktiivisuusmittareita. Mittarit antavat käyttäjälleen kuvan esimerkiksi päivän liikkumisesta, kalorinkulutuksesta sekä nukkumisesta. Mittareiden keräämän tiedon yhteyteen on myös mahdollista liittää syketietoja ja muuta terveyteen liittyvää tietoa. Laitteita tarjoavia valmistajia ovat muun muassa Nike, Polar, Garmin, Omron, Fitbit, Jawbone sekä Sony.

Myös älypuhelimiin saa erilaisia terveyssovelluksia, joilla on samantyyppisiä ominaisuuksia.  Samoin uusimmissa sykemittareissa on aktiivisuustoimintoja, kuten uneen liittyvää mittausta. Jo julkaistut ja tulollaan olevat älykellot sisältävät myös tämän alueen toimintoja.

Laitteet ja sovellukset liittyvät paitsi ihmisten omaan kiinnostukseen mitata terveyskäyttäytymistään, myös työterveyshuoltoon ja työhyvinvoinnin ylläpitämiseen liittyvään bisnekseen, jolla pyritään kannustamaan työntekijöitä huolehtimaan omasta työkykyisuudestään.

Koska teema ja laitteet kiinnostavat, hankin uteliaisuuttani kesällä Polar Loop aktiivisuusmittarin, jonka hinta oli noin 75 euroa verkkokaupasta tilattuna. Seuraavassa kokemuksia ja huomioita perustuen parin viikon käyttöön.

Käyttöönotto ja yleisiä ominaisuuksia

Laitteen käyttöönottoon sisältyi sekä käytännöllisiä että tietoteknisiä vaiheita. Laite nimittäin sovitettiin  omaan käteen sopivaksi leikkaamalla ranneke saksilla sopivan mittaiseksi.

Tämä operaatio tekee laitteen melko henkilökohtaiseksi, sillä laitetta voi tämän jälkeen ilman lisäleikkauksia kierrättää vain samanpaksuisen ranteen omaaville. Jäin miettimään, että onko tämä jopa kenties jonkinlainen kaupallinen kikka, voisihan mittarin rannekkeen ratkaisu olla myös rannekellon hihnan tapainen, mahdollistaen kierrätyksen useamman käyttäjän kesken, esimerkiksi perhepiirissä.

image

Loop raikkaassa myyntipakkauksessaan.

image

Käyttöönotto alkoi saksihommilla. 

image

Ranneke on tyylikäs kädessä.

Käyttöönottoon liittyi myös rekisteröityminen Polarin Flow-palveluun, jonne täytetään henkilökohtaisia tietoja ja joka pitää kirjaa aktiivisuudesta ja harjoittelusta. Flow-palvelu on tällä hetkellä beta-vaiheessa ja siihen liittyy myös yhteisöllisiä toimintoja, eli omaa aktiivisuutta on mahdollista jakaa ja toisten aktiviteetteja kommentoida.

Verkossa käytettävän Flow-palvelun lisäksi puhelimeen kannattaa ehdottomasti asentaa sovellus, jonka avulla aktiivisuutta voi helposti seurata kännykästä. Applikaatiot löytyvät tällä hetkellä IOS:ille ja Androidille (itse käytän Iphone 5:lla). Applikaatio synkronoi rannekkeessa olevan tiedon langattomasti bluetoothilla.

Ranneke ladataan USB-porttiin kiinnitettävällä johdolla tietokoneesta ja samalla johdolla tapahtuu synkronointi Flow-palvelun kanssa, jos ei käytä älypuhelimen applikaatiota. Sopivalla sovittimella lataaminen käy myös verkkovirrasta. Johto kiinnittyy rannekkeeseen magnetoidulla liittimellä. Huomattakoon, että sekä Suunnolla, Polarilla että Garminilla on kullakin oma liitintyppinsä USB-johdon kiinittämiseen.

image

Aktiivisuusranneke latauksessa aamujunassa. 

image

USB-johdon liitin.

Laite on vesitiivis ja sen saa lentotilaan, joten lentomatkan aktiivisuus (tai kai lähinnä passiivisuus) saadaan myös mitattua.

Laite paitsi antaa palautetta hyvästä aktiivisuudesta, se myös huomauttaa liiasta passiivisuudesta. Tunnin paikallaan istumisen jälkeen laite kehottaa lähtemään liikkeelle. Tunnin yhtäjaksoinen istuminen tulee helposti täyteen toimistotyöläiselle ja kokouksissa istuville.
image
Aktiivisuusmuistutus komentaa liikkeelle.

Päivän aktiivisuudesta saa hyvän kokonaiskuvan (ks. kuva alhaalla). Vuorokausi kuvataan ympyrän kehällä, jossa eri värit havainnollistavat aktiivisuuden tasoa. Lisäksi näyttöön tulee numeerinen jakauma eri aktiivisuustasoista. Kuvan esimerkissä lepoa on ollut 6 h 22 minuuttia ja istumista 10 h 26 minuuttia. Aktiivisin osa päivästä on sisältänyt lyhyen 35 minuutia kestäneen juoksulenkin.

Kyseisenä päivänä on saavutettu 188 prosenttia päivän kokonaistavoitteesta (10 000 askelta). Päivän mittaan saadut passiivisuusmuistutukset näkyvät keltaisina kolmioina.

image

Normipäivä toimistolla. Päivän aikana on tullut kaksi passiivisuusmuistutusta.

Laite antaa myös palautetta. Palautteessa ei ole kovin montaa eri fraasia, alla olevassa kuvassa tyypillisen harjoittelua sisältäneen päivän palaute. Itse olen testijaksolla ollut niin aktiivinen, että en ole saanut suurempaan aktiivisuuteen kannustavaa palautetta. Kuvassa näkyy myös päivän kalorinkulutus, askeleet (tämän saa näkymään myös kilometreina), aktiivisen ajan kokonaisuus sekä yönunet (joka tässä esimerkissä on huomattavan pitkä viikonlopun yöuni.

Applikaatioon voi myös kirjata painon kehityksen sekä kirjata päivän “fiiliksen”.

image

Päänäkymä sisältää palautteen ja yksityiskohtaiset tiedot. Päivä sisältää kahden tunnin liikuntasuorituksen, jonka myötä aktiivisuustavoite on saavutettu yli 300 prosenttisesti.

image

 Loop mittaa unen määrää ja laatua. 

image

Pahan mielen voi kirjata älypuhelimen applikaatiolla. 

image

Kuin myös hyvät filikset. 

Käyttökokemuksia

Polar lupaa, että rannekkeen lataus kestää jopa kuusi päivää. Jos bluetoothia pitää jatkuvasti päällä, laite on kuitenkin ladattava käytännössä päivittäin. Lataaminen käy nopeasti, mutta voi helposti kuvitella, että käyttäjä toisinaan unohtaa latauksen. Merkittävähän on myös se, että latauksen aikana ranneke ei mittaa aktiivisuutta. Sitä ei siis voi jättää esimerkiksi yöksi lataukseen, jos haluaa mitata yöuntaan.

Koska lataustarve on niin suuri, voi leikkisästi todeta, että rannekkeen aktiivisuus loppuu huomattavasti helpommin kuin rannekkeen käyttäjän.

Jos käyttää älypuhelimen applikaatiota, synkronointi tapahtuu automaattisesti. Bluetoothin oleminen päällä kuluttaa tietenkin reippaasti myös puhelimen akkua. Synkronoinnin voi myös käynnistää manuaalisesti rannekkeen nappulaa painamalla.

Testijaksolla synkronointi ei aina sujunut ongelmitta. Puhelin ja ranneke eivät aina muodostaneet yhteyttä keskenään tai synkronointi ei lähtenyt käyntiin. Synkronointi toimi välillä pitkiä aikoja mallikkaasti, kunnes tuli hetkiä, jolloin synkronointi ei käynnistynyt millään. Sinälläänhän tiedot eivät synkronointiongelmien vuoksi katoa rannekkeesta, mutta kiusallistahan tämä on, jos tietoja ei aina voi tarkastella silloin kun haluaisi.

Polarin verkkosivuilla on erilaisia neuvoja, miten synkronointiongelmia voi yrittää ratkaista. Näitä ovat muun muassa lentotilan katkaiseminen rannekkeesta, bluetooth-yhteyden varmistaminen sekä puhelimen virran katkaisu. Puhelimen käynnistäminen uudestaan tuntuu parantavan synkronointiongelmia, mutta ei aina.

Rannekkeen pieneltä näytöltä voi lukea aikaa sekä tarkastella päivän kalorinkulutusta, askelia sekä aktiivisuustavoitteen saavuttamista. Rannekkeen näytölle ilmestyy myös muistutuksia. Ranneketta käytetään yhdellä näytön vieressä sijaitsevalla painonapilla. Käyttö on sujuvaa. Ranneketta voi siis käyttää myös ilman Flow-sovellusta tai älypuhelimen appsia.

Kenties suurin puute laitteessa on se, että se mittaa vain askeliin perustuvaa aktiivisuutta, kuten kävelyä ja juoksua. Esimerkiksi pyöräilyä laite ei tunnista, eikä uintia. On outoa, että näitä lajeja ei voi täydentää edes käsin applikaatiolla tai edes Flow-palvelulla. Muita lajeja on mahdollisuus saada mukaan Polarin sykemittareilla, jotka sitten synkronoidaan Flow-palveluun, mutta näitä ei nyt esimerkiksi minulla sattunut olemaan. Näin aktiivisuustiedot jäävät kokonaisuudessaan vajavaisiksi ja kenties päivän suurin aktiivisuus, esimerkiksi pitkä pyörälenkki, jää rekisteröimättä.

Älypuhelimen omistaja käyttää ranneketta pääasiassa puhelimensa appsin kanssa. Iphonessa applikaatio toimii synkronointiongelmia lukuunottamatta hyvin. Aktiivisuudesta saa yhteenvetoja päivän, viikon ja kuukauden tasolla.

Hintansa väärti?

Mielestäni laite on hyödyllinen, koska sen avulla saa hyvän kuvan päivän ”perusliikkumisesta” esimerkiksi normaaleina työpäivinä. Ranneke paljastaa, että esimerkiksi kaltaiselleni toimistotyöntekijälle, joka kävelee arkiliikuntana normaalipäivinä asemalta työpaikalle lyhyen matkan ja pitkin päivää lähinnä kokoushuoneesta toiseen, päivän aktiivisuustavoite ei täyty ilman lenkkeilyä.

Toisaalta pienikin, muutaman kilometrin lenkki täyttää tavoitteen. Koiran ulkoiluttaminen tai lastenvaunujen työntely täyttää siten helposti päivän aktiivisuusvajeen (pelkästään askelilla mitaten).

Myös kalorinkulutus saattaa olla joillekuille avartava tieto, jos näitä asioita ei ole aikaisemmin pohtinut tai jos pyrkii vähentämään painoaan. Toimistotyöntekijä ei paljon kaloreita kuluta päivän aikana.

Laitteen mittaama yöunen pituus ja laatu tuntuvat oikean suuntaisilta, jos niitä vertaa subjektiivisiin tuntemuksiin. Ranneke mittaa ehkä unet hieman yläkanttiin.

Toimistotyöntekijälle muistutukset liian pitkästä yhtäjaksoisesta istumisesta ovat myös terveellisiä.

Verkossa oleva ja laitteen mukana tuleva ohjeistus on selkeä ja riittävä. Tämä on hyvä, koska kysyessäni erästä pientä asiaa Polarin asiakaspalvelusta verkkolomakkeen kautta, vastausta ei ole kuulunut ainakaan vielä (kolmeen viikkoon).

Loppuyhteenveto

Koska en ole tehnyt laitevertailuja, en osaa sanoa, onko Polarin ranneke paras tarjolla olevista aktiivisuusrannekkeista. Oman kokemukseni perusteella suosittelen kuitenkin Polar Loop aktiivisuusranneketta niille, jotka ovat kiinnostuneita tarkastelemaan arkiliikuntaansa ja arvioimaan, mihin se riittää. Laite sopii myös lahjaksi sellaiselle, jonka hyvinvoinnista välität.

Aktiivisuusranneke on hyödyllinen nimenomaan arkiliikunnan mittaamiseen. Vakavammin urheileville aktiivisuustavoitteet helisevät jo pienen harjoittelun myötä ja esimerkiksi unta voi mitata esimerkiksi Suunto Ambit-mittariin hankittavilla sovelluksilla.

Synkronointiongelmat ovat harmillisia, mutta ehkäpä ne tulevat kuntoon softan päivitysten myötä.

Plussat:

  • antaa kokonaiskuvan päivän aktiivisuudesta
  • antaa kokonaiskuvan päivän kalorinkulutuksesta
  • antaa kokonaiskuvan unen määrästä ja laadusta
  • hinta on kohtuullinen
  • käyttöönotto ja käyttö on helppoa

Miinukset:

  • laite on ladattava päivittäin (jos synkronointi on päällä koko ajan)
  • laite ei huomioi muita lajeja kuin ”askellajit”
  • synkronointiongelmat
  • Polar Flow-palvelussa ei löydy suunnistusta lajina