Tuusulanjärvi Triathlon 2017

Syksyn ja talven treenikauden jälkeen 4.6. oli aika siirtyä tositoimiin. Kilpailukalenterissa oli Järvenpään Pyöräilijöiden järjestämä Tuusulanjärvi Triathlon 2017.

Merkillepantavaa tässä kaudessa on se, että en ole osallistunut yhteenkään suunnistuskilpailuun tänä vuonna, vaan “tähdännyt” nimenomaan tähän triathlon-kauden avaukseen.

Kyseessä oli myös “uran” ensimmäinen varsinainen triathlon-kisa. Viime vuonnahan toteutin lähinnä lajin kokeilun.

kuva1Pyörä valmiina kisapaikalle siirtymiseen.

Ennakkoasetelmissa tapahtumaan liittyi yllättävääkin dramatiikkaa. Säätilan kylmenemisen vuoksi Tuusulanjärven lämpötila kääntyi nimittäin laskuun. Järven lämpötilaa seurattiin sosiaalisessa mediassa kuin pörssikursseja.

kuva2Pakollinen, ei niin onnistunut selfie.

kuva3

Pyörä valmiina vaihtopaikalla.

kuva4Juoksureitti kulki tämän kaaren alta.

Olosuhteiden osalta jännitystä riitti, sillä vasta kisapäivän aamuna kello 9 pystyttiin ilmoittamaan, että kilpailussa uidaan, tosin lyhennetty matka. Itselläni oli jo lauantaina hytinä, että todennäköisesti uinti toteutuu.

Uinti

Uintisuoritukseen liittyen eniten huolestutti se, salpautuuko hengitys samalla tavalla kuin syksyn triathlon-kokeilussa Kisakeskuksessa.

Valmistauduin tilanteeseen totuttelemalla veteen ennen starttia. (Vesi tuntui kylmältä, mutta ei mahdottoman kylmältä.) Toisaalta vannotin itselleni, että otan startin rauhallisesti.

kuva5Näkymä toiselle ratapoijulle ennen startteja kuvattuna.

Startti sujui hyvin. Lähdin liikkeelle melkein takarivistä ja huomasin pian, että hengitys kulkee. Hengityksessä kuitenkin huomasi veden kylmyyden. Ajattelin, että säilytän suorituksessa rauhallisuuden, eli en lähde repimään täysillä.

Ympärillä oli mukavasti porukkaa, mutta ihan hirveää ruuhkaa ei ollut. Jonkin verran tuli kosketusta ja jouduin etsimään vapaata baanaa. Pystyin suunnistamaan hyvin kurkkimalla poijua aika ajoin ja katsomalla missä muut uivat. Tilanne oli hyvin hallinnassa, lasitkaan eivät huurtuneet kylmässä vedessä.

Ensimmäinen kierros tuli täyteen, nousin rannalle ja uudelle kierrokselle. Uinti sujui edelleen hyvin. Lisäsin vauhtia ja ohittelin muita. Koko ajan oli muita kilpailijoita ympärillä, mutta poijuillakaan ei ollut isoa ruuhkaa. Tuli tunne, että uinti sujuu hyvin (ja se loppuu kohta).

Tulin rantaan ja nousin ylös. Otin lasit ja uimalakin päästä ja aloin juosta vaihtopaikalle. Ennakolta olin miettinyt, että asvaltilla juoksu kylmillä jaloilla ei varmastikaan tuntuisi hyvältä. Mutta tositoimissa en huomannut mitään erityistä.

Vaihdossa märkäpuku lähti hyvin päältä, mutta varusteiden kanssa oli muuten pientä säätämistä. Tuntui siltä, että olin hidas vaihdossa ja porukkaa lappoi ohitseni pyöräilyosuudelle.

Pyöräily

Talutin pyörän paikkaan, josta pyöräilyn sai aloittaa. Pyöräilyssä ei tapahtunut mitään erikoisia sattumuksia. Reitti oli nopea ja mukava ajaa. Koko ajan oli muita pyöräilijöitä lähellä ja tapahtui ohituksia. Reitin varrella olleet toimitsijat kannustivat aina kun kilpailijat ajoivat ohi.

Peesaustilanteita en huomannut. Itse ohittelin jonkin verran ja toisaalta kärkikilpailijoita (pyöristä ja vauhdista päätellen) suhahteli ohi. Nautin juomaa ja geeliä suunnitellulla tavalla, mutta yritin välttää liiallista tankkaamista, jotta ei tulisi vaikeuksia juoksuosuudella.

Vauhdin pidin kohtuullisena, eli en runtannut viimeiseen saakka, jotta energiaa jäisi myös juoksuun. Keskinopeus oli 30 km/h, johon olin tyytyväinen.

Toinen vaihto meni mutkattomammin. Tosin tuikkasin vaihtoalueella väärään väliin ja jouduin palaamaan. Tästä lähtien pitää varmistaa etukäteen pyörän paikka tarkasti.

Juoksu

Juoksu lähti kulkemaan hyvin. Pystyin pitämään noin 5 min/km vauhtia. Reitti oli nopea, isoja mäkiä ei ollut. Aurinko paistoi ja oli lämmintä.

Reitti kulki kilpailukeskuksen läpi, joten yleisön kannustuksesta oli mahdollisuus saada lisäpotkua useaan otteeseen. Kerran olin juoksemassa harhaan sokkeloisella alueella, mutta järjestäjän huuto palautti minut oikealle reitille.

Toisella kierroksella vauhti hidastui hivenen ja pienimuotoinen tuska hiipi suoritukseen. Pystyin kuitenkin ylläpitämään kohtuullista vauhtia. Ohittelinkin muutamia kilpailijoita.

Loppusuoralla kaksi kilpailijaa meni ohi, vastasin haasteeseen ja saimme aikaan pienimuotoisen loppusuorataistelun, jonka kuuluttajakin huomioi.

Yhteenveto

Luvut suorituksesta näyttävät tältä:

  • Uinti (800 m): 15.35
  • Pyöräily: 1.12 (keskinopeus 30 km/h)
  • Juoksu: 52 min
  • Kokonaisaika 2.26.50

Olin tyytyväinen suoritukseen, se oli kunnon mukainen. Suoritukset eivät ole vertailukelpoisia erilaisen maaston vuoksi, mutta triathlon-kokeilussani aika oli 3.15 (uitiin 1500 m). Erilaisen uintimatkan “tasoittaen” voi sanoa, että tulos oli puoli tuntia parempi, mutta tosin kokeilussa maasto oli huomattavasti raskaaampi juoksussa ja pyöräilyssä.

Erityisen tyytyväinen olin uintiin. Tuntui siltä, että pysyin hyvin porukan keskivaiheilla mukana. Valitettavasti uintiosuuden väliaika ei kirjautunut (en ehkä kulkenut anturin päältä), mutta kellon perusteella olisin ollut jopa 10 sakissa H40-sarjassa.

Juuri uintiin olen panostanut viime syksyn jälkeen. Harjoituspäiväkirjan mukaan olen harjoitellut uintia viime syksyn jälkeen 90 kertaa. Lisäksi olen saanut palautetta ja harjoitteluvinkkejä pariltakin asiantuntijalta. Kiitokset valmentajille!

Pyöräilyssä ja juoksussa olisi parantamisen varaa, toivottavasti kesäharjoittelu lisää vauhtia jonkin verran loppukauden kisoihin.

Erityisesti T1:sestä on mahdollista nipistää hieman aikaa miettimällä prosesseja nopeammiksi.

Kisa oli erittäin hieno kilpailukauden avaus. Kisat oli erittäin hyvin järjestetty. Viestintä oli erinomaista ja järjestäjät selvisivät hienosti myös luonnonolosuhteiden muuttumisesta aiheutuneista haasteista.

Kisasivut tuloksineen ja kuvineen ovat täällä. Kuvat ovat hienoja, valitettavasti kuvaaja ei osunut omalle kohdalleni.

Seuraava startti sitten Vantaalla parin viikon päästä!